- Volgens een denktank in Londen zit de economische neergang van Rusland nog in de beginfase.
- Er zou sprake zijn van diepgewortelde problemen in de Russische economie.
- Het land raakt een enorme hoeveelheid menselijk kapitaal kwijt door de aanhoudende oorlog in Oekraïne.
- Lees ook: Poetin worstelt met een ’trilemma’ in 2024: torenhoge militaire uitgaven, de oorlog in Oekraïne winnen én de economie van Rusland stabiel houden.
Volgens de Britse denktank Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) heeft de economie van Rusland nog een zware tijd voor de boeg.
De in Londen gevestigde denktank gaat in tegen commentaren van sommige economen, die stellen dat de economie van Rusland overeind blijft, ondanks de oorlog in Oekraïne en sancties van westerse landen. Daarbij wordt gewezen op de veerkracht van de Russische economie.
Er zijn echter diepgewortelde problemen die de Russische economie zullen blijven plagen, aldus de denktank. “Rusland verbergt een proces van aanzienlijke economische achteruitgang dat tot ver in de toekomst zal doorgaan en zijn mondiale rol zal verkleinen”, schrijft Mark Sobel van OMFIF in een artikel
De robuuste militaire uitgaven van Rusland zijn tot nu toe een belangrijke factor geweest bij het ondersteunen van de economische groei. Maar een diepere blik op de economie en financiële slagkracht van Rusland laat een veel somberder beeld zien.
Zo is het aandeel van Rusland in de wereldeconomie op basis van gelijke koopkracht is gedaald tot minder dan 2 procent, tegenover ongeveer 4 procent vóór de financiële crisis van 2008, aldus Sobel.
Ondertussen zijn er aanwijzingen dat de Russische energie-inkomsten - een belangrijke bron van inkomsten voor de staat - inzakken. Ruwe olie uit Rusland wordt verhandeld tegen een aanzienlijke korting ten opzichte van de wereldwijde olieprijzen. Ter illustratie: Russische olie kostte woensdag ruim 68 dollar per vat, terwijl Brent-olie iets boven de 83 dollar per vat noteerde, volgens gegevens van Oilprice.com.
Het aantal landen dat Russische ruwe olie inkoopt, is afgenomen sinds het Westen heeft besloten om handelsbeperkingen aan Rusland op te leggen. Meer dan de helft van de Russische olietankers die sancties opgelegd hebben gekregen, ligt nu stil op zee, meldde persbureau Bloomberg deze week.
Verder is er een reeks andere problemen waar de Russische economie mee kampt, zoals een torenhoge inflatie, een zwakke roebel en een recordtekort aan arbeidskrachten, waarvan economen waarschuwen dat het de toekomstige groei en productiviteit zal belemmeren.
Het land verliest bijvoorbeeld een enorme hoeveelheid menselijk kapitaal nu er steeds meer slachtoffers vallen op het slagveld in Oekraïne, terwijl jonge, hoogopgeleide Russen het land zijn ontvlucht, aldus Sobel. "De inflatie is hoog en de centrale bank handhaaft hoge rentetarieven. Dat zal de inkomens uithollen en investeringen afremmen."
Volgens een lijst van de Yale School of Management hebben meer dan duizend westerse bedrijven openlijk gezegd dat ze zich terugtrekken uit Rusland of hun activiteiten terugschroeven. Bedrijven die Rusland hebben verlaten zullen waarschijnlijk niet snel terugkeren, stelt Sobel.
"Een onderzoek van de huidige Russische data - zoals groei en inflatie - kan de suggestie wekken dat de economie 'veerkrachtig' is, gelet op de kosten van de oorlog in Oekraïne. Die opvatting kan op de korte termijn iets van waarheid bevatten. Maar zelfs dat gaat voorbij aan zwakke punten en realiteiten," waarschuwt Sobel. "De toekomst van de Russische economie wijst op een aanzienlijk groter isolement en economische achteruitgang."